01. Nov. 2019
Katrinebjergskolen i Aarhus Nord var ude at samle plastaffald i Riis Skov, da de deltog i Masseeksperimentet 2019. Se med her hvordan det foregik, mens vi venter på den endelige forskningsrapport.
Årets Masseeksperiment kortlægger plastforurening i den danske natur. Bevæbnet med specialudviklede testkits gik klassen her på jagt efter plastaffald i naturen, som skulle sorteres, bestemmes og siden indrapporteres.

Hvert år i september afholdes Naturvidenskabsfestivalen, hvor samtlige danske skoler og ungdomsuddannelser har mulighed for at deltage. Formålet er at stimulere interessen for naturvidenskab og teknologi og dermed få flere børn til at vælge en teknisk/naturvidenskabelig ungdomsuddannelse.  I 2019 er temaet ’Vandets hemmeligheder’.

Masseeksperimentet slår rekorder

I forbindelse med festivalen udføres et ’Masseeksperiment’ af alle de elever, der vil være med, og aldrig har så mange tilmeldt sig som i år. Samlet deltog 57.000 elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser, og som noget nyt var der også børnehaver med i rækkerne.  92 ud af 98 kommuner er repræsenteret, hertil kommer Grønland og Færøerne.  Poul Due Jensens Fond muliggjorde den rekordstore deltagelse i Masseeksperimentet 2019 med en donation.

Siden 1950’erne er den globale plastproduktion øget 200 gange, så der i dag produceres godt 325 millioner ton plast om året. Plast bruges til utrolig mange formål, ex. hospitalsudstyr, fødevareemballage og engangsservice. På tre generationer har vi forurenet naturen globalt i en sådan grad med plast, at der i dag findes mikroplast i al natur – fra havets bund til toppen af et bjerg. Plastforurening er et af de mest hastigt stigende miljøproblemer, vi har i dag.

Kortlægning danner basis for forskning og fremtidig lovgivning

Masseeksperimentets indrapporterede data indgår i et interaktivt Danmarkskort over plastikindsamlingen (NB: virker bedst i Firefox eller Chrome). Masseeksperimentet 2019 er verdens første videnskabelige nationale kortlægning af plastforurening. Eleverne undersøger, hvor i Danmark der findes plastaffald, hvilke kategorier af plastaffald der findes, og hvilke polymerer plastaffaldet består af.

De data, der bliver skabt via Masseeksperimentet, overleveres til en international database: EU Miljøagenturets database Marine Litter Watch. Disse data kan danne grundlag for fremtidige forslag til løsninger på plastforureningsproblematikker, herunder ny EU-lovgivning, national lovgivning, reguleringer og regler samt oplysning og information. Masseeksperimentets indsamlede data skal desuden danne grundlag for nye forskningsprojekter, fx projekter under MarinePlastic, som er partner på Masseeksperimentet. MarinePlastic er det nye danske forskningscenter for plastforurening i det danske havmiljø og et konsortium af repræsentanter fra Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU – Danmarks Tekniske Universitet, Nationalmuseet og RUC – Roskilde Universitet.

Læs mere på Roskilde Universitets hjemmeside.