11. May. 2022
Læger uden Grænser var allerede til stede i Ukraine, da krigen begyndte den 24. februar. Med hjælp fra donorer kunne organisationen opskalere indsatsen og sende akut-hold, medicin og udstyr ind i landet, og allerede i starten af marts kørte mobilklinikker frem mod krigen via den polske grænse for at hjælpe sårede og syge mennesker.

Krigen i Ukraine kom pludseligt og brutalt, og Læger uden Grænser har kæmpet mod tiden for at hjælpe befolkningen og tilpasse den medicinske nødhjælp til de omskiftelige – men konstant stigende behov. Læger uden Grænser er konstant i kontakt med hospitaler rundt om i Ukraine for at imødekomme deres behov for medicinsk hjælp. Organisationen donerer medicin og udstyr, men træner også hospitalspersonalet i krigskirurgi og i at håndtere et stort antal sårede på én gang.

En af Læger uden Grænsers krigserfarne kirurger viser,  hvordan man håndterer skudsår og granatsplinter på et hospital i Kyiv. Foto: Læger uden Grænser

Hjælper både i og omkring Ukraine

Læger uden Grænser hjælper både inde i Ukraine og er samtidigt til stede i nabolandene for at hjælpe mennesker på flugt fra krigen. Siden 24. februar er over 460 tons forsyninger sendt ind i Ukraine, blandt andet medicinsk udstyr, lægemidler og nødhjælp, delvist finansieret af Poul Due Jensens Fond med en bevilling på fem millioner kroner.

Fonden valgte at støtte Læger uden Grænsers indsats i Ukraine med en tillidsbaseret donation, fordi vi ved, at de yder en dybt professionel og ekstremt vigtig indsats i verdens brændpunkter. For os var det vigtigt at hjælpe lokalbefolkningen med det samme, og derfor har vi overladt det fuldstændig til Læger uden Grænser at vurdere, hvordan man bedst og mest effektivt anvender midlerne,” udtaler fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted.

Læs mere om Læger uden Grænsers arbejde i Ukraine på msf.dk

“Det er af væsentlig betydning, at en god samarbejdspartner som Poul Due Jensens Fond har stået klar til gå ind i denne ekstraordinære indsats sammen med os. Det gør en livsvigtig forskel for rigtig mange mennesker, der direkte eller indirekte er berørt af denne ulykkelige situation og som har brug medicinsk hjælp og behandling. Vi hjælper akut sårede og traumatiserede børn og voksne såvel som kronisk syge mennesker, som er truet på liv og helbred på grund af krigen. Vi er dybt taknemmelige for, at Poul Due Jensens Fond er med til at gøre vores medicinske katastrofeindsats mulig,” siger Malin Palmér, direktør for Læger uden Grænser.

Læger uden Grænser var allerede i Ukraine, da krigen begyndte den 24. februar. Med hjælp fra donorer kunne organisationen opskalere indsatsen og sende akut-hold, medicin og udstyr ind i landet. I starten af marts kørte vores mobilklinikker frem mod krigen via den polske grænse for at hjælpe sårede og syge mennesker. Foto: Peter Bräunig

Lægehjælp i Kharkivs undergrund

I Kharkiv i det nordøstlige Ukraine boede der før krigen omkring 1,5 mio. mennesker. Bomberegnen har være mere eller mindre uafbrudt, og flere gange om dagen lyder luftalarmen. Ifølge myndighederne er der omkring 350.000 mennesker tilbage i byen. Hver dag opholder cirka 100 personer sig på hver af metroens stationer, om natten tre- og firedobles det antal. Det er især de ældre og de sårbare, der er flyttet ned under jorden. De har boet på de kolde, fugtige stationer i over 40 dage. Derfor har Læger uden Grænser oprettet mobile klinikker på flere af stationerne, hvor de bevæger sig rundt i byen via metrotunnellerne og tilser mennesker både dag og nat, selvom der er udgangsforbud om natten.

En af perronerne i Kharkivs metro, hvor børn og voksne er gået under jorden for at kunne sove i sikkerhed. Lægehold rejser fra den ene metrostation til den næste under jorden. Om aftenen udfører de massevis af lægekonsultationer, før de ruller deres soveposer ud og overnatter på den station, hvor de arbejder. Foto: Læger uden Grænser

Læger uden Grænser ser især luftvejsinfektioner og forhøjet blodtryk, som kommer af livet i de kolde og fugtige stationer, men også af frygt og angst. De yder også psykologhjælp i undergrunden, da frygt og stress meget naturligt er udbredt. For at afhjælpe nogle af de værste praktiske problemer ved livet i undergrunden har de også fået mikrobølgeovne frem, så folk kan få varm mad, og skaffet rengøringsmidler og vandfiltre, så folk kan få rent drikkevand.

Elenas søn, 6-årige Kirill, bliver undersøgt Læger uden Grænsers medarbejdere på klinikken i Kharkivs metro. Han har fået vejrtrækningsproblemer af at leve i undergrunden. Foto: Adrienne Surprenant

Hospitalstog kører sårede væk fra fronten

Det er altid nødvendigt at få sårede mennesker væk fra krigszonerne og frem til hospitaler, der stadig kan operere. I Ukraine er jernbanen en livsnerve, der har bragt hundredtusindvis af fordrevne mennesker i sikkerhed. Derfor fandt Læger uden Grænser på at bruge togvogne som ambulancer på skinner. Noget som har betydet, at sårede mennesker kan komme i sikkerhed og få behandling væk fra fronten.

Læger uden Grænsers hospitalstog er det første af sin slags. Med ombord på den 24 timer lange tur har vi blandt andet haft sårede fra den belejrede by Mariupol,  børn og voksne med sprængskader fra angrebet på togstationen i Kramatorsk og 78 forældreløse børnehjemsbørn i alderen 2 måneder til 3 år. Foto: Maurizio Debanne/Læger uden Grænser

Læger uden Grænser har over 570 medarbejdere i Ukraine, og flere kommer til hver dag. Læs mere om Læger uden Grænsers arbejde i Ukraine på msf.dk.