08. Mar. 2023
Der findes næppe mange mere markante danske erhvervsledere end tidligere koncernchef for Grundfos, Niels Due Jensen. Onsdag runder han et skarpt hjørne, når han fylder 80 år.

Som søn af pumpe-gigantens grundlægger, Poul Due Jensen, fik Niels Due Jensen både god jysk forretningssans og et sæt stærke værdier ind med modermælken, og det var netop hans sans for forretning og hans stærke sociale engagement, der var kendetegnende for hans næsten 25 år i spidsen for Grundfos.Niels Due Jensen fylder 80 år den 8. marts 2023. Foto: Lars Holm

 

Niels Due Jensen var kun 34 år, da han efter farens død i slutningen af halvfjerdserne overtog ansvaret for sin fars livsværk, der allerede på det tidspunkt var blevet stor og sund forretning. I sin tid som koncernens øverste leder tog Niels Due Jensen en lang række initiativer, der sikrede virksomheden en fortsat positiv udvikling og ekspansion.

Niels Due Jensen var ikke bange for at tage chancer, når det kom til at kaste sig over nye markeder, og Grundfos koncernen gennemgik en rivende udvikling i årene under hans ledelse. Da han i 1977 overtog ansvaret, talte koncernen 2.680 medarbejdere fordelt på ni selskaber. Da han trådte ud af den daglige ledelse som 60-årig i 2003 var der cirka 11.000 ansatte fordelt på 65 selskaber i 43 lande, og koncernens samlede omsætning var godt på vej mod 11 mia. kr.

Med sin uddannelse som maskiningeniør og flair for teknik involverede han sig dybt i virksomhedens udvikling af nye, banebrydende produkter og teknologier. For blot at nævne ét eksempel var det ham, der insisterede på, at Grundfos selv skulle udvikle og fremstille mikro-elektronik til indbygning i pumperne. Dermed banede han vejen for udviklingen af hidtil usete intelligente pumper med minimalt energiforbrug, og det var stærkt medvirkende til at sikre Grundfos et teknologisk forspring i forhold til konkurrenterne og til at styrke virksomhedens grønne profil.

"Med sin uddannelse som maskiningeniør og flair for teknik involverede han sig dybt i virksomhedens udvikling af nye, banebrydende produkter og teknologier."

Som koncernchef fra 1978 til 2003 var Niels Due Jensen blandt andet også med til at videreudvikle de sociale initiativer, som hans far havde sat i gang – ikke mindst ved at skabe arbejdspladser til personer med nedsat arbejdsevne i blandt andet virksomhedens ”fleksværksteder”.

"Som 60-årig havde Niels Due Jensen stadig masser af energi og lyst til at sætte sit præg på udviklingen af Grundfos, og han blev en meget aktiv bestyrelsesformand for koncernen frem til 2011. Han har været medlem af Poul Due Jensens Fonds bestyrelse siden stiftelsen i 1975, og fra 2011-2018 var han formand for Poul Due Jensens Fond - den primære ejer af Grundfos. Selvom han ikke længere har en aktiv rolle i Grundfos, så banker det 80-årige hjerte stadig for pumper og den virksomhed, som har været så stor en del af hele hans liv."

Ved siden af arbejdet med Grundfos har dagens fødselar brugt meget tid på at omlægge Ormstrup gods, som han og hustruen Minna overtog for godt 20 år siden. Her dyrker han blandt andet sine store interesser for jagt og fiskeri.