04. Jan. 2024
Mogens Damgaard modtager DIF og Grundfos Fondens Idrættens Sociale Pris for sin store indsats for mennesker med psykisk sårbarhed. Prisen uddeles ved det årlige sportsgalla-show i Herning den 6. januar 2024.

Idræt er et stærkt middel til fællesskab og trivsel og er derfor en god ramme for sociale indsatser, der kan styrke lokale samfund og gøre en forskel for udsatte borgere. Det vil Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Grundfos Fonden nu sætte spot på med en ny pris, som uddeles for første gang den 6. januar ved Sport 2023 i Boxen i Herning.

Vinderen af prisen afsløres dog allerede nu, og valget er faldet på en foregangsmand fra Dansk Arbejder Idrætsforbund. Nemlig Mogens Damgaard, som i årtier har arbejdet for at udbrede Idræt for Sindet, som laver idrætsforeninger for mennesker med psykiske sårbarheder.

“Idræt for Sindet er et fremragende eksempel på idrættens potentiale i at hjælpe mennesker i en sårbar situation. Vi er særligt imponeret over, hvordan Mogens Damgaard har løftet og spredt indsatsen ud i kommuner til gavn for mange deltagere – og derfor har vi valgt at pege på ham som modtager af prisen,” siger Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør, Grundfos Fonden.

Mogens Damgaard modtager Idrættens Sociale Pris 2023

Sportsgalla-vært Josefine Høgh overraskede Mogens Damgaard med prisen forud for showet. Foto: Danmarks Radio

En rørt prisvinder

Det er en jury med repræsentanter fra DIF og Grundfos Fonden, der har udpeget Mogens Damgaard som vinder af prisen. Og ud over anerkendelsen kan han se frem til at modtage en check på 75.000 kroner til det videre arbejde med Idræt for Sindet. Det var dog hverken DIF eller Grundfos Fonden, der for nylig overbragte den glædelige nyhed til Mogens Damgaard. Det var derimod et tv-hold fra Danmarks Radio, som skulle filme et indslag til gallashowet, der sendes på DR1.

”Det var meget overraskende, og jeg blev enormt rørt i momentet og er det stadig. Det er en stor anerkendelse at modtage denne pris, og jeg er meget stolt og glad. Både over præmien, som vil gavne de videre indsatser, men også over den opmærksomhed, som Idræt for Sindet får i den her forbindelse,” siger Mogens Damgaard.

Et stærkt felt af kandidater  

I udvælgelsen af kandidater til prisen har juryen skelet til en række opstillede kriterier. Herunder, at den sociale indsats har skabt opmærksomhed om eller bedre forhold for minoriteter i idrættens verden. At den har medvirket til øget livskvalitet og trivsel hos en gruppe. Eller i særlig grad har styrket lokalsamfundet.

I første omgang blev 10 sociale indsatser udvalgt, og juryen skar siden feltet ned til tre kandidater. Foruden Mogens Damgaard og Idræt for sindet var projekterne Ombold og Brobold således også nomineret til prisen.

”Der er rigtig mange sociale indsatser i idrætten, som gør en positiv forskel. Det sætter vi fokus på med denne pris, og ud over den brede anerkendelse har vi altså valgt at give et ekstra skulderklap til Ombold, Brobold og ikke mindst Mogens Damgaard,” siger DIF’s administrerende direktør Morten Mølholm Hansen.

Ombold er et inkluderende fodboldfællesskab for udsatte mennesker, der ikke naturligt opsøger de klassiske idrætsforeninger. For eksempel mennesker, der kæmper med misbrug og hjemløshed. Brobold er et samarbejde mellem fodboldklubber på Østerbro, Nørrebro og Vesterbro i København, som arbejder for flere mindre boldfaciliteter i byrummet, der kan flytte foreningsidrætten tættere på borgerne. Og prisvinderen Mogens Damgaard fra Dansk Arbejder Idræt har været en stor drivkraft i arbejdet med idrætsforeninger for mennesker med psykisk sårbarhed over hele landet.

"Jeg er meget stolt og glad. Både over præmien, som vil gavne de videre indsatser, men også over den opmærksomhed, som Idræt for Sindet får i den her forbindelse."
Mogens Damgaard

FAKTA OM DIF og Grundfos Fondens ’Idrættens Sociale Pris’

  • DIF og Grundfos Fondens ’Idrættens Sociale Pris’ uddeles for første gang, når idrætten hyldes ved Sport 2023 i Boxen i Herning den 6. januar. Et gallaevent, der vises på DR1.
  • Vinderen af prisen udpeges af en jury med repræsentanter fra DIF og Grundfos Fonden.
  • Det prismodtagende idrætsprojekt honoreres med 75.000 kroner til brug i den videre indsats.
  • Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.