03. Apr. 2024
Fonden har valgt at støtte det nationale naturfagscenter Astra med 7,5 mio. kr. over to år. Donationen går til initiativer, der skal styrke børn og unges interesse for naturfag og motivation til at bidrage til et bæredygtigt samfund med innovative ideer til at løse udfordringer for bl.a. klima, vand og affald.

Spændende undervisning i naturfag for børn og unge over hele landet, deltagelse i en international ungdomskonkurrence inden for projekter om vand og bæredygtighed og høj kvalitet og innovative ideer til undervisningen på Danmarks største konference for lærere og undervisere i naturfag.

Det kan børn, unge og undervisere se frem til i de kommende år. Grundfos Fonden har nemlig støttet Astra – det nationale naturfagscenter med 7,5 mio. kr. over to år til aktiviteter, der skal fremme børn og unges interesse for naturfag og naturvidenskab.

"Det er vigtigt, at flere børn og unge får øjnene op for, hvordan de kan sætte deres præg på verden og fremtiden med naturfagene. Derfor glæder vi os over, at vi som nationalt center kan bidrage med aktiviteter og inspiration, der når ud på skoler og ungdomsuddannelser over hele landet. Dermed kan vi støtte, at børn og unge oplever glæden ved, hvordan de med både praktiske kompetencer og naturvidenskabelige metoder kan være med til at løse bl.a. klimaudfordringer, vandforsyning og bæredygtighed. "
Mikkel Bohm, direktør i Astra

Naturvidenskabelige aktiviteter for 100.000 børn og unge

En af de aktiviteter, som Fonden har valgt at støtte, er Naturvidenskabsfestivalens uddelingspulje, som hvert år støtter ca. 120 skoler med op til 15.000 kr. til undervisning i Naturvidenskabsfestivalen i uge 39. Skoler og andre institutioner, der udbyder naturfagsundervisning, kan søge puljen om støtte til fx indkøb af udstyr, foredragsholdere eller ture ud af huset.

Mand der spiller guitar iført rød t-shirt omgivet af børn i gule naturvidenskabsfestival-bøllehatte.

Naturvidenskabsfestival løber af stabelen i uge 39, men skoler og institutioner kan allerede nu søge om midler fra festivalpuljen, som er finansieret af Grundfos Fonden. Foto: Astra

Naturvidenskabsfestivalen når omkring 100.000 børn og unge over hele landet og har i år tema om bæredygtighed med fokus på, hvordan man kan gentænke, genbruge og genopdage materialer, metoder og viden.

"Naturvidenskabsfestival er en kreativ platform, som kan bruges til at engagere elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser i fagenes forunderlighed og relevans og give dem gode, spændende og anderledes oplevelser med naturvidenskab og teknologi. Det er vigtigt for at fastholde interessen og sikre at danske unge vælger naturvidenskab og teknologi til når de skal videre i uddannelsessystemet. "
Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør

En anden del af donationen fokuserer på at give en enkelt ung mulighed for at deltage i en international konkurrence. I forbindelse med Astras årlige talentkonkurrence Unge Forskere vil en af de unge deltagere få tilbudt muligheden for at opleve en international konkurrence, nemlig Stockholm Junior Water Prize. Den hylder unge, som arbejder med at løse store vand- og bæredygtighedsrelaterede problemer.

Tre teenage-piger med model af molekyle.

Unge Forskere 2023: Tre glade deltagere med model af molekyle. Foto: Astra.

Endelig støtter donationen også, at lærere og undervisere får inspiration og ny viden om naturfag. Det sker gennem støtte til Big Bang-konferencen, der hvert år samler ca. 1.600 undervisere og er Danmarks største konference for lærere og undervisere i naturfag og naturvidenskab. Astra arrangerer konference sammen med en lang række partnere.