10. Aug. 2020
FN og UNICEF frigiver nu midler til Beiruts børn fra katastrofefond - en fond der støttes af bl.a. Poul Due Jensens Fond.

100.000 børn er med et fordrevet fra deres hjem. Fædre og mødre revet bort. De libanesiske børn og deres familier har desperat og akut brug for hjælp. Derfor frigiver UNICEF nu midler fra deres katastrofe-fond, så der hurtigt kan reddes liv.

"Når en katastrofe som denne rammer, så skal vi rykke hurtigt – og det kan vi med katastrofefonden. Vi er allerede i gang med at tage os af de børn, der mistet forældre, deres hjem og nærmest hele deres fundament på en gang. Jeg var selv i Beirut for nogle år siden, og det skærer mig dybt i hjertet, at se hvilken katastrofe, indbyggerne nu skal igennem."
Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark

Eksplosionerne på havnen i Beirut tirsdag den 4. august dræbte mindst 140 mennesker og sårede yderligere 5.000. Der ledes stadigvæk efter savnede og overlevende i murbrokkerne. UNICEF hjælper allerede de mange børn, der har oplevet et traume, dødsfald eller stadigvæk befinder sig i en tilstand af chok.

Det sker med midler, der ligger klar i katastrofefonden. Nogle af dem stammer fra danske Poul Due Jensens Fond.

”Det er jo præcis pga. sådanne tragedier, at vi har valgt at donere penge til UNICEFs fond. De skal kunne rykke hurtigt, og vi ved de rykker effektivt – nu håber jeg bare, at så mange børn som muligt får hjælp,” siger Kim Skibsted, Direktør i fonden.

I løbet af de sidste 24 timer har UNICEF fortsat koordineringsarbejdet med myndighederne og vores partnere i landet. ”Det gør vi for at hjælpe de familier der akut har brug for hjælp. Vores største fokus er på sundhed, vand og selvfølgelig børnenes velbefindende”, siger Karen Hækkerup.

Den seneste information fortæller os at:

  • Der er adskillelige rapporteringer om børn der er blevet væk fra deres familiemedlemmer efter eksplosionen. Flere af dem er stadigvæk ikke blevet fundet.
  • Mindst 12 sundhedsfaciliteter, der blandt andet hjælper med vacciner og pleje af nyfødte i Beirut, er blevet ødelagt af eksplosionen. Det påvirker op imod 120.000 mennesker.
  • Et børnehospital i området Karantina er blevet ødelagt. Hospitalet havde en specialiseret afdeling, der tog sig af nyfødte i kritiske tilstande. Én nyfødt har indtil videre mistet livet.
  • De resterende hospitaler i byen er overbelastede og de er ved at have opbrugt vigtige materialer og medicin til pleje af de sårede.
  • 10 containere med værnemidler er blevet ødelagt.
  • 5 ud af 7 UNICEF støttede vaccine-kølere blev ødelagt i trykbølgen. Det påvirker effektiviteten af livsvigtige vaccinationsprogrammer.
  • I løbet af de sidste 48 timer er der blevet registreret 464 nye tilfælde af COVID-19.

Læs mere på UNICEF.dk

Photo credits: Anwar Amro, AFP