03. Jul. 2023
FANT – for a new tomorrow har netop modtaget en tillidsbaseret donation fra Poul Due Jensens Fond på 2 millioner kroner, som skal gå til at inkludere flere piger i sportens verden i et af verdens allerfattigste lande. Med arbejdet skaber FANT kvindelige rollemodeller, et ellers sjældent syn i Sierra Leone.

Med et Community Engagement Grant i hånden har FANT i 2022 skabt initiativet Girls Saturday, som dedikerede sportsarenaer i hele Sierra Leone en lørdag hver måned til piger og gav dem mulighed for at opleve forskellige sportsgrene og det stærke fællesskab, som idrætten også tilbyder.

“Gennem deltagelse i sport oplever pigerne øget selvtillid og indsigt i egne kompetencer. Det giver dem modet til at stå op for sig selv og deltage aktivt i at skabe de forandringer i samfundet som de ønsker sig,” fortæller Mamaduh Bah, projektkoordinator hos FANT i Sierra Leone.

Piger er generelt velkomne i alle FANT’s lokalafdelinger, men det kan være en udfordring for dem at træde ind – og deltage aktivt – i en arena som normalt er domineret af drenge. Derfor har Girls Saturday været en vej til at inkludere de piger som aldrig har været en del af fællesskabet før. Banen bliver et safe space, hvor det ikke betyder noget om du er god til fodbold eller ej.

Det kan være en udfordring piger at træde ind – og deltage aktivt – i en arena som normalt er domineret af drenge. Foto: FANT/Christian Als

Vil skabe flere kvindelige rollemodeller

Fonden har for nylig bevilget 2 millioner kroner til at fortsætte det fine arbejde i fase 1 af Girls Saturday-projektet. Fremover vil 30 lokale fodboldbaner og 6 nyetablerede håndboldklubber i Sierra Leone blive dedikeret til piger den sidste lørdag i hver måned. Det vil gøre det muligt for mange flere piger at deltage i projektet.

Lokalt har FANT allerede observeret en fantastisk udvikling hos mange piger som deltager i projektet.

“Girls Saturday er et frirum med en uformel omgangstone og et forum hvor vigtige og tabuiserede emner som voldtægt, menstruation, omskæring, manglende adgang til uddannelse mv. kan diskuteres,” forklarer Mamaduh Bah.

Sky piger har vist sig som dybt reflekterede og fundet mod til at drømme og håbe om en fremtid med sport og et samfund der lytter til dem. Pigerne drømmer om at blive rollemodeller for fremtidige generationer – noget der virkelig er behov for.

Sky piger har vist sig som dybt reflekterede og fundet mod til at drømme og håbe om en fremtid med sport og et samfund der lytter til dem. Foto: FANT/Christian Als