22. Feb. 2024
Fonden skruer op for tilliden og ned for kravene til UNICEF i ny aftale. Målet er hurtigere og mere retfærdig fordeling af nødhjælpen. Op til årsdagen for krigen i Ukraine frigiver Fonden 1 mio. kr. til global humanitær indsats.

Lige nu oplever verden hidtil usete humanitære behov. Men mange konflikter og katastrofer havner hurtigt i glemmebogen, hvilket har omfattende konsekvenser for de rekordmange børn og familier, der får revet hverdagen i stykker og vendt op og ned på livet.

Grundfos Fonden viser nu vejen i en ny aftale, der giver UNICEF mulighed for både at reagere hurtigt og dirigere ressourcerne derhen, hvor behovene – og ikke nødvendigvis opmærksomheden – er størst. I alt donerer fonden 5 mio. kr. over to år, som UNICEF kan anmode om med blot 24 timers varsel i forbindelse med akutte så vel som igangværende konflikter og katastrofer.

”Vores humanitære hjælp skal gøre den størst mulige forskel for børn og familier, som altid er de største ofre i krige og katastrofer, og vi ved at tid er en afgørende faktor. Det er organisationer som UNICEF, der er til stede i verdens brændpunkter, der ved, hvor behovene er størst, så vi skal ikke lade bureaukrati komme i vejen for livreddende nødhjælp med indviklede godkendelsesprocesser,” siger Kim Skibsted, direktør i Grundfos Fonden.

7. februar 2024, Kyiv, Ukraine. En pige kigger fra legepladsen op på de brændte lejligheder i en boligblok, der led under den massive beskydning af Kyiv samme morgen. To børn fra dette hus tilbragte mere end fem timer i en lejlighed på 13. etage opslugt af røg og flammer.  Mor var på arbejde på det tidspunkt. Børnene og deres tante sov stadig, da en kraftig eksplosion lød. Foto © UNICEF/UNI519474/Filippov.

1 million til Ukraine

Et aktuelt eksempel er de mange civile i Ukraine, der fortsat har massive behov for hjælp efter to år med krig. I kølvandet på Ruslands eskalering strømmede pengene ind til UNICEF fra privatpersoner, virksomheder og fonde, der alle ville bidrage til de humanitære indsatser. Små to år senere er en stigende krigstræthed begyndt at brede sig, hvilket også afspejler sig i støtten, der stort set er tørret ud. Krigen i Ukraine risikerer således at havne i puljen med glemte katastrofer.

Derfor har UNICEF, op til toårsdagen for krigen d. 24. februar, anmodet Grundfos Fonden om en donation på 1 mio. kr. til den globale humanitære indsats, som blandt kan være med til at hjælpe børn og familier i Ukraine og i de omkringliggende lande, der huser mange flygtninge.

"Det kræver stor tillid at give penge uden krav. Men den her form for partnerskaber og fleksible midler er afgørende for, at UNICEF kan arbejde for alle verdens børn. Med Grundfos Fondens tilgang og støtte kan vi rykke ud ved akutte kriser, sørge for en mere retfærdig fordeling af hjælpen og ultimativt være med til at forhindre en humanitær finansieringskrise."
Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark

Derfor er tillid og fleksibilitet så vigtigt for UNICEF

Sidste år steg antallet af mennesker med behov for humanitær hjælp til rekordhøje 360 millioner på verdensplan. Samtidig oplevede UNICEF, at mange donationer var bundet til konkrete projekter eller temaer, hvilket betød, at halvdelen af disse midler udelukkende gik til fem specifikke katastrofer. Tillid og fleksibilitet har således stor betydning for, at UNICEF kan styre sine indsatser og fordele ressourcerne mere retfærdigt, hvilket i sidste ende øger værdien af donationerne og hjælpen.

29. oktober 2023, Izium, Kharkivska oblast, Ukraine. En legeplads, beskadiget af beskydningen. Denne dag har lokale familier modtaget en særlig levering – varme tøjsæt og tæpper fra FN’s Børnefond (UNICEF), lettet med støtte fra USAID Bureau of Humanitarian Assistance (BHA), for at hjælpe dem med at udholde kulden. Foto © UNICEF/UNI491246/Filippov

Om UNICEF

UNICEF er FN’s Børnefond og vores vigtigste opgave er at skabe langvarige positive forandringer og fremme børns rettigheder. Som verdens største børneorganisation, og en vigtig del af FN, har vi en unik gennemslagskraft i over 190 lande. UNICEF kæmper for at redde børns liv, beskytte de mest udsatte børn og bygge en bedre fremtid for alle verdens børn. UNICEF støtter ikke virksomheder, produkter, varemærker eller tjenester.