15. Apr. 2024
SOS Børnebyerne Danmark (SOS DK) har igangsat et nyt projekt for at hjælpe med at reformere anbringelsesområdet for børn i Ukraine. Det sker i samarbejde med SOS Børnebyerne Ukraine (SOS UA), Villum Fonden, Viessmann Fonden, Grundfos Fonden, Bitten og Mads Clausens Fond, VELUX Gruppen, Somfy Foundation, DOVISTA, Flügger, VELUX Ukraine, Kromann Reumert og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO).

SOS DK lancerer i dag projektet Children’s Living Places. Formålet er at forbedre anbringelser for børn uden forældreomsorg ved at oprette familielignende omsorgsmiljøer i Ukraine som alternativ til landets mange institutioner. Allerede før krigen brød ud i februar 2022 var Ukraine ifølge Red Barnet blandt de europæiske lande med de højeste andele af børn i institutionel pleje med over 100.000 børn på en døgninstitution eller anden form for anbringelse.

"Den igangværende krig i Ukraine har ramt millioner af børn og efterladt mange af dem uden forældreomsorg, beskyttelse og et trygt hjem. For SOS Børnebyerne har det altid været vigtigt at sikre, at børn over hele verden får opfyldt deres behov og rettigheder, så de kan vokse op i et omsorgsfuldt hjem, trives og udfolde sig. Med dette projekt ønsker vi at inspirere til bedre og mere tidssvarende omsorg til børn uden forældreomsorg i Ukraine ved at demonstrere nye, holistiske løsninger til alternative plejetilbud."
Mads Klæstrup Kristensen, administrerende direktør for SOS Børnebyerne i Danmark

Tre forskellige steder i Ukraine etableres nye familielignende omsorgsmiljøer, som vil bestå af en klynge af bygninger. Hver klynge vil bestå af tre individuelle hjem til plejefamilier, fælles rekreative og sociale områder til beboere og lokalsamfund samt et socialcenter, der tilbyder social og mental støtte til både plejefamilier og de øvrige familier i området.

Bygningerne opføres efter Living Places konceptet, som er udviklet af VELUX Gruppen, EFFEKT arkitekter og Artelia ingeniører. Konceptet viser, hvordan man kan bygge boliger med et markant lavere CO2-aftryk og et førsteklasses indeklima baseret på fem nøgleprincipper: at boliger skal være sunde, enkle, skalerbare, adaptive og kunne deles over tid.

Building damaged by shelling behind a flag pole with the Ukrainian flag.

Verdensbanken anslår, at over 10% af alle boliger i Ukraine enten er beskadiget eller ødelagt af krigen, og næsten 2 millioner husstande er berørt. Foto: Grundfos Fonden.

De nye omsorgsmiljøer skal bygges i eksisterende lokalområder og samfund for bedre at kunne integrere de nye familier. Ud over de fysiske bygninger omfatter projektet også social og mental støtte til både plejefamilierne samt de øvrige familier i området for at sikre, at færre børn skal anbringes på sigt. Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond) bidrager med 5 millioner kroner til projektet.

"Over 10% af alle boliger i Ukraine er beskadiget eller ødelagt af krigen, og næsten 2 millioner husstande er berørt. De samlede omkostninger til skader på boligsektoren anslås til 55,9 milliarder dollars, og behovet for genopretning og genopbygning af boligsektoren anslås til 80,3 milliarder dollars."
Kilde: Verdensbanken