26. Feb. 2021
Et nyt ambitiøst ungdomsprojekt er under opbygning i Bjerringbro. Ungdomshuset Broen, som giver unge fra området mulighed for at skabe deres eget værested, skal både huse en café, kreative værksteder og støtte op om kulturliv og iværksætteri i byen. Mød nogle af de unge her.

Tobias Feldborg har gået på gymnasiet i Bjerringbro. Han blev student i 2019 og arbejder som lærervikar.

– Vi var fire der brugte en hel weekend på at slibe gulvet herinde i cafeen. Det er gamle mørkebrune skibsplanker, og vi har brugt for 3000 kroner sandpapir for at få alt det gamle lak og alt muligt andet af. Så skulle det slibes helt jævnt, og vi har lakeret det to eller tre gange.

Mere liv til Bjerringbro

Tobias håber der kommer mere liv i byen med det nye sted.

– Når mine forældre fortæller historier, så har der altid været meget liv, folk er kommet helt fra Randers og Viborg hertil for at gå ud. Det kunne jeg godt tænke mig at få lidt af igen. Det skal jo ikke være en natklub, men for eksempel efter fredagsbar på gymnasiet har vi tit endt med at sidde nede på pizzeriaet. Eller ved åen om sommeren. Men det bliver jo koldt, og så er det godt at komme i læ.

Fra venstre: Tobias Feldborg og Frederik Bjergegaard Løbner. Foto: Poul Due Jensens Fond

Kunne godt bruge et par fagmænd til

Frederik Bjergegaard Løbner blev færdig på HHX i Viborg i sommeren 2020 og bruger bl.a. sit sabbatår til at hjælpe med at renovere Broen.

– Da vi blev sendt hjem under den første coronanedlukning begyndte jeg at komme her, og siden da har vi været her et par gange om ugen. Det har været godt at kunne komme ned og banke en mur ned eller op sammen med de andre og de frivillige tømrere som hjælper os. Det er sjovt at prøve kræfter med noget håndværk, men nu skal vi til at have nogle flere professionelle på til at male og lave el. 

Frederik håber at Broen kan være med til at sikre at de unge har et mødested i deres nærmiljø.

– Jeg håber det bliver et sted hvor man kan komme og få en kop kaffe i hverdagene og gå til koncert eller se Champions League om aftenen og i weekenderne, og så er man hjemme på 5-10 minutter i stedet for at skulle med bus eller tog hjem.

Det har jeg været med til at lave

Liv Maria Skjoldemose Bech er lige flyttet til Aarhus hvor hun studerer HA. Men i fritiden kommer hun og hjælper med renoveringen af det forhenværende diskotek.

– Jeg kan godt lide at komme herned og være med til at forme stedet. Da jeg gik i folkeskole og gymnasiet var der ikke sådan et sted, så det er megafedt at være med til at bygge det op og kunne sige ’det har jeg været med til at lave’.

Liv regner ikke med at bruge det så meget i hverdagene, men hun vil gerne være med til at lave aktiviteter for andre når hun kan.

– I fremtiden vil jeg gerne skabe noget aktivitet i det krea-rum vi får eller være med til at arrangere events på scenen. Og så er det rigtig godt at have et sted at mødes med de gamle venner, når man er hjemme på besøg.

Fra venstre: Kamilla Tikjøb Wøldike og Liv Maria Skjoldemose Bech foran det fremtidige ungdomshus. Begge piger håber at kunne bruge værestedet til at udfolde deres kreative evner. Foto: Poul Due Jensens Fond

To projekter smelter sammen

Kamilla Tikjøb Wøldike har boet i Bjerringbro i 15 år og går på Billedkunstnerisk Grundkursus. Kamilla har siden gymnasietiden forsøgt at stable et lignende projekt på benene.

– Jeg er tovholder for indretning her på stedet, så jeg skal sikre, at stedet kan huse aktiviteter for alle byens unge, som mangler et sted at mødes. Vi skal sikre at de unges ideer til arrangementer også bliver til virkelighed.

Kamilla havde faktisk skaffet fondsmidler til sit eget projekt, men har nu skudt dem ind i det fælles projekt for at der ikke skulle være to konkurrerende ungdomshuse i byen.

– Jeg kunne godt forestille mig at bruge huset til at udstille mine værker. Andre er mere interesserede i musik, så vi kan forhåbentlig få en bred palette af tilbud.

Fra venstre: Kamilla Tikjøb Wøldike og Jakob Valdemar Ekberg. Foto: Poul Due Jensens Fond

Jakob Valdemar Ekberg er en af hovedbagmændene bag Broen. Han fik oprindeligt ideen da han kom i byrådet i 2017 og fik hurtigt samlet en gruppe venner om at løbe Foreningen Møllerne i gang. For en lille by som Bjerringbro er det vigtigt at have et tilbud til byens unge, så man ikke behøver at tage helt til Viborg for at mødes med vennerne.

– Det er svært at finde et sted hvor man kan pleje alle sine relationer. Vi håber at det her kan blive et positivt fællesskab, hvor byens unge kan mødes og få noget af det, man ellers må længere ud i verden for at finde.

Jakob studerer jura samtidig med sit byrådsarbejde, og han varetager desuden en masse administrative opgaver i Foreningen Møllerne.

Ud over støtte fra Poul Due Jensens Fond har projektet opnået støtte fra Viborg Kommune og Bjerringbro Elfond.