Grønt UNHCR-initiativ vil forbedre flygtninges adgang til rent vand
Project Flow er en såkaldt ”revolving fund”, der finansierer kapitaludgifterne samt udgifter i forbindelse med design, installering og løbende vedligeholdelse af soldrevne vandpumper.

Som en del af Project Flow initiativet vil soldrevne vandpumper erstatte dieselpumper i seks afrikanske lande, som er særligt ramt af klimaforandringernes konsekvenser. Op imod 800.000 flygtninge og lokale vil få gavn af initiativet, der også vil reducere CO2-udledninger markant. Project Flow er etableret af UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, med generøs finansiering fra Grundfos Fonden og den danske samt tyske regering.

Siden 2016 har Fonden været engageret i soldrevne vandprojekter i flygtningelejre og indsamlet vigtige erfaringer fra de lokalsamfund som huser verdens flygtninge. Det kan du blandt andet læse om her.

Kim Nøhr Skibsted (2. fra venstre) besøgte Nyarugusu Refugee Camp i 2019. Siden 2016 har fonden været engageret i soldrevne vandprojekter i flygtningelejre og indsamlet vigtige erfaringer fra de lokalsamfund som huser verdens flygtninge. Foto: Poul Due Jensens Fond.

Ved at udskifte dieselpumper med soldrevne vandpumper vil Project Flow være med til at nedbringe både CO2-udledninger og luftforurening. Over en 10-årig periode vil CO2-udledningen bliver reduceret med omkring 180.000 tons.

"I Grundfos Fonden tror vi på, at rent drikkevand er en basal menneskeret. Det er en central del af fondens strategi at bidrage til at sikre adgang til rent drikkevand for flygtninge og fordrevne på en miljømæssig, økonomisk og socialt bæredygtig måde, og Project Flow er netop designet til det formål. Vores partnerskab med UNHCR om dette innovative projekt vil transformere den måde, sårbare flygtninge får adgang til rent drikkevand og have en langvarende systemisk effekt,"
Fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted

En bæredygtig model

En stor del af verdens flygtninge bor i afsides og svært tilgængelige områder, hvor vandforsyning sker ved hjælp af dieseldrevne vandpumper. På trods af, at disse pumper hverken er økonomisk eller miljømæssigt bæredygtige, kan det være vanskeligt at udskifte dem, da soldrevne vandpumper kræver høje kapitaludgifter.

Project Flow er en såkaldt ”revolving fund”, der finansierer kapitaludgifterne samt udgifter i forbindelse med design, installering og løbende vedligeholdelse af soldrevne vandpumper. Når først disse pumper er sat op, vil der være betydelige årlige besparelser sammenlignet med brug af dieseldrevne pumper. Disse besparelser vil herefter blive geninvesteret i nye bæredygtige energisystemer. På den måde vil finansieringen række længere og sikre, at endnu flere flygtningeområder kan få gavn af grøn og bæredygtig energi.

Gruppebillede. Indvielse af Borehul 2 i Nyarugusu, Tanzania

Indvielse af Borehul 2 i Nyarugusu, Tanzania, 2019. Foto: Poul Due Jensens Fond.

I den første fase af Project Flow, som finansieres med 10 millioner dollars, bliver omkring 100-160 fossildrevne vandsystemer, pumper og borehuller udskiftet med soldrevne pumper. Det vil gavne flygtninge og lokale i nogle af de mest klimaudsatte lande i Afrika, herunder lande som Etiopien, Mauretanien, Rwanda, Sudan, Sydsudan og Zambia. Som et pilotprojekt vil et lille antal skoler og sundhedsklinikker også få adgang til solenergi.

Project Flow er en del af UNHCR’s Strategic Framework for Climate Action, som adresserer den hastigt voksende klimakrise og er et centralt initiativ under UNHCR’s Operational Strategy for Climate Resilience and Environmental Sustainability 2022-2025.

Project Flow i tal

65m

DKK

Det samlede budget for Project Flow er 65 millioner kroner (10 millioner US dollar).

32,5m

DKK

Poul Due Jensens Fond bidrager med 32,5 millioner (svarende til 5 millioner US dollar).

Vandprojekter

I samarbejde med sine partnere sikrer Fonden adgang til vand for verdens fattigste.

Kenya Refugee Alliance

Samarbejdspartner

UNHCR, PlanBørnefonden

Katastrofe
hjælp

Samarbejdspartner

Water Mission, Kirkens Nødhjelp (Norwegian Church Aid), WaterAid, Practical Action, Oxfam GB, UNICEF Danmark

100 pumper til 100 landsbyer

Samarbejdspartner

Sunlit Future

Vand til Kigoma-regionen

Samarbejdspartner

UNICEF Danmark

Vand og sanitet i Gambella (SunWASH)

Samarbejdspartner

PlanBørnefonden

Fremtidens vandsikrede byer

Samarbejdspartner

C40

Nabolandsbyer til Nyarugusu

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent vand til Sydøstasien

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent og sikkert drikkevand til Nepal

Samarbejdspartner

Oxfam GB

Kenya 23 – næste skridt

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent vand og sanitet i Togo

Samarbejdspartner

PlanBørnefonden

Rent vand til Burundi (afsluttet)

Samarbejdspartner

Kirkens Nødhjelp (Norwegian Church Aid)

Zeze Tanzania

Samarbejdspartner

Water Mission

Sikkert vand til Malawi

Samarbejdspartner

Practical Action

Nyarugusu flygtningelejr

Samarbejdspartner

Water Mission