En håndsrækning til fattige lokalsamfund uden for flygtningelejren
Flygtningelejren Nyarugusu dækker et enormt landområde i det vestlige Tanzania, og rundt om ligger mange små fattige landsbyer. Inde i lejren er der rent vand, hospitaler og mad, mens den slags basale livsnødvendigheder kan være uopnåelige på den anden side af hegnet. Med dette program adresserer vi nogle af de politiske problemer som kan opstå hvor international nødhjælp og vigtige ressourcer går de lokales næse forbi for at havne i en flygtningelejr.

Konflikter om adgang til ressourcer mellem forskellige befolkningsgrupper går helt tilbage til de første mennesker. I det vestlige Tanzania er problemstillingen mere aktuel end nogensinde, eftersom flygtningelejren Nyarugusu er omkranset af massevis af små, fattige landsbysamfund som dagligt må kæmpe for at få enderne til at nå sammen.

"Forestil dig at du er Tanzanianer og bor i en fattig landsby langs hovedvejen, to kilometer fra Nyarugusu. Hver eneste dag ser du NGO-biler, tre eller flere Water Mission lastbiler, kæmpestore lastbiler fyldt med mad og nødhjælp for millioner, der bogstaveligt talt kører gennem din landsby og ind i flygtningelejren med det hele, og du får ikke et eneste riskorn."
Will Furlong, Regional Director, Water Mission Tanzania

Det er efterhånden absurd at tale om flygtningelejre som noget midlertidigt, set i lyset af virkeligheden i Nyarugusu, hvor over 250.000 fordrevne congolesere og burundiere lever i en lejr, som har vokset i størrelse fra det føste telt blev slået op. Siden 2015 er Nyarugusu næsten fordoblet i størrelse på grund af politisk ustabilitet i Burundi, som har fået tusinder til at flygte over grænsen fra Burundi og ind i Tanzania. Alene i 2015 ankom der 122.000 burundiske flygtninge i det vestlige Tanzania, og mange af disse blev sendt til Nyarugusu hvor de sluttede sig til de 80.000 congolesere, som havde boet der i over 20 år.

Water Mission s tanzanianske medarbejdere på arbejde i landsbyen Heru Ushingo, Tanzania

 

Nyarugusu 2.0: Rent vand til nabolandsbyerne

Will Furlong fra Water Mission Tanzania forklarer at det er et logisk næste skridt at række  ud til nabolandsbyerne, når der er en så ulige fordeling af ressourcer mellem lejren og de omkringliggende landsbysamfund:

"I november 2017 sagde den tanzanianske regering: ‘Det her kan ikke være rigtigt. I bliver nødt også til at tænke på landsbyerne uden for lejren’."
Will Furlong, Regional Director, Water Mission Tanzania

Water Mission tog bekymringerne op med Fonden i 2017, og det resulterede i en straksbevilling på USD 940.000 grant til at bygge soldrevne vandsystemer i så mange landsbyer som muligt og en langsigtet strategi om at nå ud med bæredygtige drikkevandsløsninger til alle nabolandsbyerne på sigt.

"Så vidt jeg ved, er vi de eneste som arbejder samtidigt både inden- og uden for flygtningelejren. Men jeg kan kun sige, at det gode samarbejde vi har med regeringen og de lokale myndigheder viser, at det er den rigtige vej at gå. "
Nils Thorup, programchef, Vand

I juni 2019 har vi yderligere bevilget USD 1,3M til at etablere udvidet opfølgning i de seks landsbyer som har fået vandsystemer i fase 1 og til at nå ud til yderligere otte landsbyer i området uden for lejren.

Åbningsfest i Kasanda Community – Will Furlong skåler med en repræsentant fra de lokale myndigheder. Foto: Water Mission

Rent drikkevand

Sammen med vores partnere skaffer vi adgang til sikkert drikkevand for verdens fattigste i isolerede landsbysamfund og glemte flygtningelejre.

Kenya Refugee Alliance

Samarbejdspartner

UNHCR, PlanBørnefonden

Katastrofe
hjælp

Samarbejdspartner

Water Mission, Kirkens Nødhjelp (Norwegian Church Aid), WaterAid, Practical Action, Oxfam GB, UNICEF Danmark

Project Flow

Samarbejdspartner

UNHCR

100 pumper til 100 landsbyer

Samarbejdspartner

Sunlit Future

Vand til Kigoma-regionen

Samarbejdspartner

UNICEF Danmark

Vand og sanitet i Gambella (SunWASH)

Samarbejdspartner

PlanBørnefonden

Fremtidens vandsikrede byer

Samarbejdspartner

C40

Rent vand til Sydøstasien

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent og sikkert drikkevand til Nepal

Samarbejdspartner

Oxfam GB

Kenya 23 – næste skridt

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent vand og sanitet i Togo

Samarbejdspartner

PlanBørnefonden

Rent vand til Burundi (afsluttet)

Samarbejdspartner

Kirkens Nødhjelp (Norwegian Church Aid)

Zeze Tanzania

Samarbejdspartner

Water Mission

Sikkert vand til Malawi

Samarbejdspartner

Practical Action

Nyarugusu flygtningelejr

Samarbejdspartner

Water Mission