Nyt programsamarbejde om Inclusive Refugee Response
Grundfos Fonden har allokeret 59 mDKK till et nyt pilotsamarbejde i det nordlige Kenya, som støtter op om den kenyanske regerings progressive tilgang i den nyligt vedtagne Kenya Refugee Act.

Det er afgørende, at vi sætter turbo under FN’s bæredygtighedsmål for at nå dem i 2030. De globale krisers omfang og konsekvenser bliver tiltagende komplekse, og der er behov for øget samarbejde mellem offentlige og private aktører inden for humanitær bistand, global udvikling og fredsbevarende indsatser. Derfor ser et nyt partnerskab mellem Udenrigsministeriet (DANIDA) og LEGO Foundation, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond), som skal skabe langsigtede og bæredygtige løsninger for flygtninge i Turkana-regionen i det nordlige Kenya.

Fire personer

Aftalen om Kenya Refugee Alliance blev formelt indgået af minister Dan Jørgensen og direktørerne for de tre fonde ved et møde 28. November. Foto: Udenrigsministeriet

"Kenyas regering har i 2021 vedtaget en progressiv lov, som øger ligheden mellem flygtninge kenyanske borgere. I praksis betyder det, at flygtninge får bedre adgang til uddannelse, arbejde og sundhedsydelser. Det ser man ikke mange andre steder, , og der er derfor stort postentiale i at vise verden, hvordan vi kan skabe bæredygtige lokalsamfund, hvor flygtninge inkluderes mere. "
Kim Nøhr Skibsted, direktør, Grundfos Fonden

Den nye Kenya Refugee Alliance  starter ud i Turkana i det nordlige Kenya, hvor flygtninge og værtssamfund får forbedret adgang til services som vand, uddannelse og sundhedsydelser.

Fire indsatser

Fonden støtter i alt fire indsatser:

WASH og Sundhed (partnerskab med Novo Nordisk Fonden)
Indsatsen sikrer at vand og sanitet (WASH) forbedres i sundhedssektoren med øget fokus på håndhygiejne. UNHCR er bevillingsmodtager i denne indsats.

  • Fondens bidrag: 14 millioner kroner

WASH aog Uddannelse (partnerskab med LEGO Foundation)
Indsatsen øger sdgangen til vand og sanitære løsninger (WASH) i skoler og integreres i undervisningsplaner og -metoder. Øget fremmøde for piger er særligt i fokus (også under menstruation), og indsatsen skal sikre at de fysiske rammer støtter op om bedre undervisning. International Rescue Committee (IRC) er bevillingsmodtager i denne indsats.

  • Fondens bidrag: 14 millioner kroner
The Royal Danish Embassy in Kenya hosted a technical kick-off meeting for the Inclusive Refugee Response Partnership.

Den 22. november 2023 deltog mere end 50 partnere fra den kenyanske regering, Turkana County, UNHCR og NGO-partner i et møde for at sikre koordination og mulige synergier. Fondens programchef for Vand, Nils Thorup, deltog også (forrest, 3. fra venstre). Foto: Royal Danish Embassy Denmark

Adgang til vand i lejre, land- og byområder (partnerskab med DANIDA)
Denne indsats skal sikre bæredygtig vandforsyning og forbedre både flygtninge og de lokale værtssamfunds indtægtsmuligheder. PlanBørnefonden og DRC Dansk Flygtningehjælp er bevillingsmodtagere i denne indsats.

  • Fondens bidrag: 30 millioner kroner

Program Management Office (partnerskab med Novo Nordisk FOnden)

Solid lokal ekspertise må ikke undervurderes. Derfor etableres et lokalt kontor som skal koordinere alliancens arbejde og fremdrift, vidensdele og formidle resultater og nye muligheder. Da dette er en ny måde at samtænke arbejdet på, er detaljerne stadig under udarbejdelse.

  • Fondens bidrag: 1 million kroner
the Royal Danish Embassy in Kenya hosted a technical kick-off meeting for the Inclusive Refugee Response Partnership on 22 November 2023. Photo: Royal Danish Embassy Denmark

Den danske ambassade i Kenya var vært for det tekniske kick-off møde  den 22. november 2023. Foto: Royal Danish Embassy Denmark

Læs også

Kenya Refugee Alliance

59

mio

Grundfos Fonden har allokeret 59 millioner kroner till et nyt pilotsamarbejde i det nordlige Kenya, som støtter op om den kenyanske regerings progressive tilgang i den nyligt vedtagne Kenya Refugee Act.

4

indsatser

Fonden støtter fire tværgående indsatser: WASH & Sundhed, WASH & Uddannelse, Adgang til vand, samt en lokal projekthub som skal sikre vidensdeling og best practice.