01. May. 2020
Poul Due Jensens Fond har doneret knap 2 millioner kroner til Læger uden Grænser. Donationen går til den livsvigtige indsats mod COVID-19 i Libanons store flygtningesamfund.

Libanon er det land i verden, der har det højeste antal flygtninge per indbygger, og derudover er landets sundhedssystem udfordret, hvorfor behovet for formidling, lægehjælp, værnemidler m.v. er stort i forbindelse med COVID-19 pandemien.

"Ifølge EU er 30 % af alle mennesker i Libanon flygtninge. Landets regering anslår, at omkring 1,5 millioner syrere opholder sig på libanesisk jord tillige med knap 20.000 flygtninge fra Etiopien, Irak, Sudan og over 200.000 palæstinensiske flygtninge. Ifølge UNHCR er flygtninge ekstra udsat som følge af de restriktioner, som landets regering har sat i værk for at begrænse smitte."

Det store antal af flygtninge i Libanon gør, at sygdommen risikerer at sprede sig hurtigere. Når mennesker bor tæt sammen uden ordentlige hygiejniske forhold, har de ikke mulighed for at overholde de anbefalede retningslinjer for at forhindre smittespredning på samme måde som andre.

”Vi står på randen af en humanitær katastrofe. Oveni at skulle bekymre sig dagligt om at skaffe mad, tøj, tag over hovedet og uddannelse til deres børn, står flygtninge sidst i køen til lægehjælp og risikerer at smitten spreder sig med raketfart fordi de bor så tæt sammen. Derfor har Poul Due Jensens Fond besluttet at støtte Læger uden Grænsers arbejde i Libanon,” udtaler fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted.

Læger uden Grænser arbejder for at begrænse spredningen af COVID-19 i Libanon oveni det arbejde, organisationen allerede udfører i landet. Organisationen er i tæt kontakt med lokale sundhedsmyndigheder for at tilbyde faglig og medicinsk ekspertise.

"Vi er meget bekymrede for de mulige konsekvenser, hvis COVID-19 spreder sig i Libanons flygtningelejre, hvor folk bor tæt sammen og ikke har adgang til tilstrækkelig lægehjælp og rent vand, der er afgørende for at begrænse smittespredningen."
Jesper Brix, direktør, Læger uden Grænser Danmark

Herudover har organisationens medarbejdere kontakt til både lokalsamfund og flygtningegrupper for at oplyse om, hvordan man bedst beskytter sig mod COVID-19.

”Vi er utrolig taknemmelige for, at Poul Due Jensens Fond bakker op om Læger uden Grænsers arbejde i Libanon. Det giver os blandt andet mulighed for at uddele sæbe og vandbeholdere, så der er mulighed for at vaske hænder og mindske smittefaren,” forklarer Jesper Brix.

Læger uden Grænser underviser i brug af personlige værnemidler. Libanon, april 2020. Foto: Læger uden Grænser

På Bar Elias-hospitalet har Læger uden Grænser oprettet 63 sengepladser til patienter ramt af COVID-19 og en intensivafdeling. Læger uden Grænser arbejder også med at screene og etablere isolationsindsatser, hvor der er behov.

Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation og yder akut medicinsk nødhjælp til ofre for epidemier, konflikter og katastrofer i hele verden. Organisationen behandler op mod 10 millioner patienter hvert år. Læger uden Grænser er grundlagt i Frankrig i 1971 og er også kendt under sit franske navn Médecins Sans Frontières (MSF). Læger uden Grænser blev etableret i Danmark i 1993.