09. Jul. 2020
Ude i verden er der stor mangel på værnemidler, ikke mindst i verdens brændpunkter. Derfor sender Poul Due Jensens Fond nu 30.000 Grundfos-visirer afsted til Læger uden Grænser.

Der summer af travlhed på Grundfos’ Øst 2-fabrik i Bjerringbro, som i daglig tale kaldes TC (TeknologiCenteret). De ansatte har nemlig fået en ekstra opgave med at pakke 30.000 ansigstvisirer om til Læger uden Grænser.

“Normalvis ligger der 100 visirer i samlesæt i sådan en kasse sammen med en instruktion til hvordan man samler det. Det fungerer fint herhjemme, men Læger uden Grænser har bedt os om at visirerne samles før de pakkes, så det er vi i gang med nu,” forklarer værktøjsmager Thomas Harhoff Reslow, der står for ompakningen af de mange visirer.

Ompakningen sker for at sikre at maskerne kan anvendes umiddelbart – og korrekt – ude i felten. Folien monteres på bøjlen, som sidder på en på 3D-printet holder. Det hele foregår med handsker på, så fedtfingre og ridser undgås, og visirerne lægges omhyggeligt i kasser inden de pakkes på paller. En kasse indeholder 28 visirer, og der kan være 24 kasser på en palle.

30.000 visirer til Læger uden Grænser from Poul Due Jensen Foundation on Vimeo.

Thomas forklarer, at forsendelsen i stedet for de oprindelige 12,5 paller kommer til at fylde 46 paller, dvs. en firedobling af volumen, og at de bliver sendt afsted i mindre portioner til Læger uden Grænsers lager i Bordeaux, hvorfra de sendes videre ud til verdens brændpunkter.

“Vi kan pakke cirka 5½ palle om dagen, hvis vi ellers har folk nok til at hjælpe, så jeg håber vi kan være færdige på 10 arbejdsdage i alt.”

Den første sending pakkes på lastbiler og sendes afsted fredag 10. juli. Vi ved endnu ikke hvor i verden, visirerne ender, men Læger uden Grænser har lovet at følge visirernes vej ud i verden. Du kan blandt andet følge med på Facebook.

Stor mangel på værnemidler

Flere steder i verden oplever hospitaler, at der ikke er mundbind, kitler, handsker eller sikkerhedsbriller nok til de læger og sygeplejersker, der behandler COVID-19-patienter. Det har store konsekvenser, for uden værnemidler risikerer hospitaler at blive smittespredere. Derfor har man nogle steder været nødt til at afvise patienter, der har problemer med vejrtrækningen, begrænset aktiviteten på hospitaler eller helt lukket for behandling for at beskytte personalet og undgå, at smitten spreder sig.

"Det betyder rigtig meget for vores arbejde i felten, at Poul Due Jensens Fond har valgt at støtte og give opbakning til Læger uden Grænsers arbejde her midt i den globale kamp mod COVID-19. At vi har værnemidler nok ude i vores projekter er afgørende for, at vi på en sikker og forsvarlig måde kan give den sundhedsfaglige hjælp, som der er så hårdt brug for."
Jesper Brix, direktør, Læger uden Grænser DK

Læger uden Grænser frygter, at manglen på værnemidler til COVID-19-behandling også kan blive årsagen til, at vi ser flere sygdomstilfælde og i værste fald dødsfald på grund af andre sygdomme, som ikke bliver behandlet.

”Manglen hæmmer ikke blot vores mulighed for at stoppe spredningen af COVID-19. Det forhindrer os også i at udføre andre livsvigtige opgaver såsom operationer og behandling af smitsomme sygdomme som mæslinger og tuberkulose. En sygdom som tuberkulose koster 1,5 millioner menneskeliv om året. Næsten tre dør i minuttet verden over. Og hvis vi ikke kan behandle, som vi gør nu, så risikerer vi at se endnu flere døde,” fortæller Hanne Klink Epstein, medicinsk programkoordinator i Læger uden Grænser.

En kasse til Læger uden Grænser indeholder 28 visirer, klar til brug.