04. Feb. 2021
I løbet af foråret og sommeren 2020 blev over 138.000 visirer produceret på Grundfos i Bjerringbro som en hjælp til stærkt pressede sundhedssystemer. Vi har talt med nogle af modtagerne for at finde ud af, hvor de blev brugt.

Den første COVID-19 bølge i foråret 2020 lagde et enormt pres på sundhedssystemerne i Europa. Blandt andet var der stor mangel på personlige værnemidler til det sundhedspersonale, som står i front i kampen mod COVID-19. Fonden og Grundfos kunne heldigvis træde til og donere over 138.000 visirer produceret på Grundfos i Bjerringbro til sundhedspersonale primært i Danmark og Europa fra april til august 2020, indtil leverandørerne igen kunne følge med efterspørgslen.

Danske kommuner, regioner, plejehjem mfl. modtog over 62.000 visirer, blandt andre:

  • Randers Kommune
  • Viborg Kommune
  • Aarhus Kommune
  • Region Hovedstaden

Visiret er ret enkelt, da det består af en bøjle, et langt elastik og en A4 transparent med huller (selve visiret) Visiret kan nemt skiftes hvis det bliver uklart, ved at påsætte en ny transparent.

Visir-bøjler produceret på Grundfos

Visir-bøjler produceret af Grundfos-medarbejdere i Bjerringbro.

Hurtigt i brug lokalt

Lokalt i Bjerringbro kom visirerne til gavn på Plejecenter Skovvænget.

– Vi blev ringet op af en ingeniør fra Grundfos som spurgte om vi ville afprøve nogle visirer som de havde produceret. Det gjorde vi i løbet af en uge, og efterfølgende fik vi som tak ca. 200 visirer, måske først i april 2020, fortæller Anitta Lisbet Bay Andersen, centerleder, Plejecenter Skovvænget, Bjerringbro

Visirerne blev straks delt rundt til alle medarbejdere, da det på det tidspunkt var usikkert hvor mange værnemidler man kunne få i kommunen.

– I starten af Corona krisen blev Grundfos-visiret brugt flittigt, da der var begrænsning på andre værnemidler. Vi havde stor glæde af disse visirer og fik da heller ikke Corona inden for dørene. Efter nogle måneder blev det muligt at få visirer med skumgummi kant, som værnemiddel i kommunen og så overgik vi til dem. Men stor tak til Grundfos for den første leverance, som muliggjorde  at vi havde visirer lige fra starten, siger Anitta Lisbet Bay Andersen.

I Aarhus Kommune var især plejehjemmene storaftagere af visirerne, men også andre funktioner fik gavn af dem:

"Samtlige 12.000 visirer som vi modtog fra Grundfos er blevet fordelt ud til institutioner og sundhedsfunktioner i kommunen. Det er blandt andet medarbejdere på kommunens bosteder og plejehjem, hos tandlæger og i hjemmeplejen, som har kunnet fortsætte deres vigtige arbejde, der kræver én-til-én kontakt med borgerne, under pandemiens første bølge."
Ivan Kjær Lauridsen, Velfærdsteknologichef, Aarhus Kommune

Randers Kommune har også været glade for at modtage visirer fra Grundfos.

– I første bølge var vi på næsten bar bund med hensyn til værnemidler. Visirerne er blevet brugt i hjemmeplejen, på kommunens plejecentre samt i kommunens sundhedscenter. Vi er så heldige at vi fortsat har en del visirer på lager, så vi på intet tidspunkt har oplevet en mangelsituation, siger Pia Ravnsbæk Bjærge, sygeplejefaglig konsulent, Randers Kommune

Hos Region Hovedstaden blev en stor del af de modtagne visirer anvendt i psykiatrien:

– Behovet for værnemidler steg voldsomt, og samtidig opleverede vi, at de normale forsyningslinjer brød mere eller mindre sammen. Derfor var det en uvurderligt hjælp, at en række danske virksomheder – herunder Grundfos – bød sig til og formåede at opstille produktion og medvirke til at sikre forsyning af nødvendige værnemidler, forklarer Anders Kristian Holck, Strategisk Indkøbskonsulent, Region Hovedstaden.

Knap 10.000 visirer blev distribueret i Frankrig, over 30.000 blev sendt til Storbritannien og 2400 endte i Grækenland, og 30.000 stk. blev doneret til Læger uden Grænser for at beskytte deres medarbejdere i verdens brændpunkter.