03. Dec. 2021
Poul Due Jensens Fond støtter i år fem organisationer som arbejder for at udsatte børn i Danmark også kan få gode juleminder.

Tusindvis af fattige børn i Danmark oplever afsavn i hverdagen og må undvære basale ting, vi andre tager for givet. De lever i familier, hvor der ikke har råd til at holde børnefødselsdag, og hvor fritidsaktiviteter vælges fra, fordi de koster for mange penge. For dem er december en månedlang påmindelse om, at livet hverken er let eller ligetil. Derfor støtter Poul Due Jensens Fond hvert år en række organisationer, som uddeler julehjælp.

Dansk Røde Kors: 500.000 kr.

Julehjælpen består af en julepakke eller et gavekort på Coop til 800 kroner som uddeles af Røde Kors’ frivillige:

– I år deler vi julehjælp ud til 15.000 mennesker, og det er godt 10% flere end sidste år. Vi deler ud gennem vores 204 lokalafdelinger i hele landet. For mange kan det betyde at man kan  give børnene en gave og nogle strækker endda pengene helt hen over nytåret, forklarer Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

I 2020 modtog 13.300 børnefamilier julehjælp fra Røde Kors. I år kan organisationen godt mærke at behovet er steget, for antallet af ansøgninger er steget med 10 % i forhold til 2020. Samme melding kommer ifølge Anders Ladekarl også fra de andre organisationer som uddeler julehjælp: der er flere ansøgere end nogensinde før.

– Jeg tror det er blevet mindre stigmatiserende at søge om julehjælp, end at søge hjælp fordi man er fattig eller ensom, siger han.

For Røde Kors er det derfor vigtigt at understrege at julehjælpen rækker længere ud end blot at forsøde juleaften:

– Julehjælpen er jo en dejlig ting, men de problemer du har lillejuleaften forsvinder jo ikke fordi du får en god juleaften. Det allervigtigste er at vi gennem julehjælpen tilbyder en billet ind i fællesskabet. Eksempelvis kommer omkring halvdelen af de børn der deltager i vores sommerlejre eller lektiecafeer fordi der lå en besked om det tilbud i julepakken, afslutter Anders Ladekarl.

Portræt af Anders Ladekarl

Anders Ladekarl, Generalsekretær, Dansk Røde Kors. Foto: Poul Due Jensen Fond

Mødrehjælpen: 500.000 kr.

Mødrehjælpens Julehjælp er en økonomisk hjælp, der dækker udgifter til bl.a. julemad og julegaver. Hertil er julehjælpen også en langsigtet indsats, hvor børnefamilierne har mulighed for at få rådgivning samt deltage i lokale aktiviteter.

Mødrehjælpens julehjælp når hvert år ca 6.000 børn. Forsørgere kan ansøge om 500 kr. per barn for op til tre børn, der er under 18 år.

Frelsens Hær: 500.000 kr

Frelsens Hær har uddelt julehjælp i over 100 år. I 2020 fik Frelsens Hær ca. 11.000 ansøgninger, hvoraf ca. 7000 familier fik tildelt julehjælpen. Julehjælpen er også her en udstrakt hånd og mulighed for varige forbedringer for både børn og voksne, fordi det ofte er gennem den kontakt, der skabes gennem julehjælpen, at udsatte familier får mod på at deltage i andre sociale tilbud ved Frelsens Hær.

"Det er ikke kun i julen, at udsatte familier har det svært. Mange har mindre end 3000 kr. om måneden at leve for. Derfor kan det ofte ikke blive til både tilstrækkeligt med mad, nyt tøj, tandlægebesøg og medicin. Resultatet er, at man isolerer sig, ikke inviterer gæster, sjældent deltager i sociale arrangementer, og børnene kommer ikke til fritidsaktiviteter. "
Frelsens Hær

Børnehjælpsdagen: 250.000 kr

Fonden sponsorerer Børnehjælpsdagens traditionsrige julefester i Aarhus, Aalborg, Herning, Kolding, København, Odense, Roskilde og Vordingborg for omkring 1000 anbragte børn og unge, der bor på døgninstitutioner og opholdssteder i hele landet. Aldersgruppen er fra 2-23 år.

Dansk Folkehjælp: 250.000

Dansk Folkehjælp var i 2020 den største udbyder af Julehjælp i Danmark. I december 2020 uddelte organisationen julehjælp til 14.401 enlige forsørgere og deres børn, og sikrede dermed, at ca. 30.000 børn og deres far eller mor fik både julemad på bordet og pakker under træet til børnene.

Øvrige

De hjemløses organisation, SAND, modtog sidste år 500.000 og melder at man fortsat har midler til årets julehjælp til hjemløse.