19. Nov. 2023
I dag er det International Toiletdag. Det lyder måske mærkeligt, men ordentlige toiletter kan faktisk redde liv.

Alidjinou Kossi bor i landsbyen Alati Marche i det centrale Togo. Her er det almindeligt at blive smittet med malaria og andre vandbårne sygdomme. Og det bliver kun værre, når der ikke er ordentlige toiletforhold. Men det har Alidjinou Kossi og borgerne i Alati Marche fundet en løsning på.

"Når folk besørger i naturen eller i trælatriner, fordi de ikke har anden mulighed, tiltrækker det myg. Myggene sætter sig på mennesker og mad og spreder malaria og vandbårne sygdomme som diarre."

Da det stod klart for landsbyens ledere, besluttede de sig for at gøre noget ved problemet. I samarbejde med PlanBørnefonden og Grundfos Fonden er borgere som Alidjinou Kossi blevet trænet i at bygge gode, holdbare cementlatriner.

I samarbejde med PlanBørnefonden og Grundfos Fonden er borgere som Alidjinou Kossi blevet trænet i at bygge gode, holdbare cementlatriner.

I samarbejde med PlanBørnefonden og Grundfos Fonden er borgere som Alidjinou Kossi blevet trænet i at bygge gode, holdbare cementlatriner. Foto: Daniel Rye.

”Vi har fået træning og materialer til at bygge og vedligeholde cementlatrinerne, så jeg har bygget en til mig og min familie,” fortæller Alidjinou.

Borgerne i Alati Marche har også fået adgang til rent drikkevand via soldrevne vandpumper, der er installeret rundt om i byen. Rent vand og ordentlige toiletforhold har bidraget til, at langt færre bliver alvorligt syge. Med støtte fra Grundfos Fonden har flere end 87.000 borgere i det centrale Togo fået adgang til rent vand og toiletfaciliteter i det centrale Togo.

I samarbejde med PlanBørnefonden og Grundfos Fonden er borgere som Alidjinou Kossi blevet trænet i at bygge gode, holdbare cementlatriner

I samarbejde med PlanBørnefonden og Grundfos Fonden er borgere som Alidjinou Kossi blevet trænet i at bygge gode, holdbare cementlatriner. Foto: Daniel Rye