14. Feb. 2023
Verden befinder sig i en storm af forbundne kriser, som alle er med til at forværre livet for mange af verdens børn.

Af Susanne Dahl, Generalsekretær, UNICEF Danmark

Klimaforandringer udløser den ene katastrofe efter den anden, særligt i verdens fattigste lande. En urimelig sammenhæng når man tænker over, at de lande der rammes hårdest, er dem, der udleder mindst CO2.

I 2022 blev Pakistan ramt af hidtil usete oversvømmelser, som har ødelagt infrastruktur, smadret kloaksystemer og efterladt byer i ruiner. Jeg besøgte selv landet for få måneder siden og så, hvordan mennesker sov under åben himmel. Jeg så deres hjem og marker stå under vand. Jeg hørte deres fortællinger om, hvad og hvem de har mistet, og jeg delte deres bekymringer for fremtiden.

Susanne Dahl (tv) på feltbesøg i Pakistan i november 2022

Susanne Dahl (tv) på feltbesøg i Pakistan i november 2022. Foto: © UNICEF/Line Kørner

Alt imens floder går over deres bredder i Pakistan, tørrer de ud i andre dele af verden. På Afrikas Horn fører alvorlig tørke til mangel på vand og mad. Lige nu er mere end 1,7 millioner børn under fem år så underernærede, at de risikerer at dø, hvis ikke de får hjælp. Andre steder i verden er børn ramt af krige og konflikter. I Ukraine er tusindvis af kvinder og børn sendt på flugt. Foruden de rædsler, børn i Ukraine har gennemgået de seneste år, har krigen også påvirket børn på fjerne breddegrader. Det er derfor, jeg indledte med at kalde verdens kriser forbundne.

"UNICEFs finansieringsbehov for 2023 lyder på svimlende 73 milliarder kroner."
Susanne Dahl, generalsekretær, UNICEF Danmark

Ukraines afbrudte fødevareproduktion har presset fødevarepriser op overalt i  verden, ligesom inflation og energikrise, skabt af krigen, har tvunget priserne på andre basale nødvendigheder i vejret. Vores indsats skal skaleres kraftigt op for at matche det hastigt stigende behov for hjælp. UNICEFs finansieringsbehov for 2023 lyder på svimlende 73 milliarder kroner. Det er højere end nogensinde før. Samtidig er det blevet vanskeligere at rejse de nødvendige midler, fordi så mange globale udfordringer konkurrerer om opmærksomheden. Men vi giver aldrig op på verdens børn.

Vi arbejder ihærdigt videre, og vi er dybt taknemmelige over at kunne gøre det sammen med værdsatte partnere som Poul Due Jensens Fond.

Poul Due Jensens Fond har støttet UNICEFs katastrofefond E365 med 1,1 million årligt fra 2020-2022, som blandt andet har været med til at give over 1 million mennesker adgang til rent drikkevand.

Pakistanske børn sidder ved kanten af en dam med forurenet vand fra oversvømmelser nær Zangi Brohi Village, Dadu District, Sindh. Foto: © UNICEF/Arsalan Butt

Katastrofehjælp

Ud over at skabe adgang til vand støtter Poul Due Jensens Fond hvert år en række organisationers indsats for at hjælpe ofre for naturkatastrofer. I 2022 gav vi 27 millioner kroner til nødhjælp.