15. Oct. 2021
15. oktober er Global Handwashing Day, en dag dedikeret til oplysning om vigtigheden af god håndhygiejne som en billig og effektiv måde at forebygge sygdom og redde liv.

Grundig håndvask en en billig og effektiv måde at beskytte sig mod infektioner og forebygge sygdomsepidemier. Derfor er adgang til rent vand en nøgle til bedre folkesundhed og en vigtig investering.

JEAN CLAUDE SERWENDA is Doctor in charge of the SIGU health center in northern Burundi

JEAN CLAUDE SERWENDA er cheflæge på sundhedsklinikken i Sigu i det nordlige Burundi. Foto: Fairpicture/Fabrice Mbonankira

Jean-Claude Serwenda (41) har været cheflæge siden september 2020 på sundhedsklinikken i Sigu. Hna er gift og far til en pige på 7 år. Inden Fonden og Kirkens Nødhjelp bragte vand til lokalsamfundet, led befolkningen af mange sygdomme på grund af brugen af urent overfladevand, primært fra Rweru-søen.

"På et tidspunkt havde vi en rigtig slem kolera-epidemi. Uden andre muligheder for at skaffe drikkevand valgte de lokale at hente vand i Rweru-søen. De som havde råd, hentede drikkevand 4 kilometer væk: 500 burundiske frank (=22 eurocent) for en 20-liters dunk."
Jean-Claude Serwenda, cheflæge, Sigu Sundhedsklinik

Ifølge Jean-Claude er manglende adgang til rent vand blandt andet skyld i mange aborter. Hans egen kone mistede to babyer før de endelig fik deres datter.

En af Jean-Claude’s patients, en 18-årig gift kvinde, mistede også barnetunder den ørste graviditet.

“Hun brugte søvandet til alle de daglige gøremål: madlavning, håndvask, tøjvask mv., og det endte med at koste hende barnet, “ forklarer lægen.

I dag har hun andgang til rent vand ved den lokale vandkiosk, som ligger få meter fra hendes hjem, og hun er gravid igen.

"Uden adgang til god håndhygiejne er det stort set umuligt at drive sundhedsklinikker, og i sidste enden betyder det unødvendigt tab af liv og begrænsede økonomiske muligheder."

Siden det rene vand kom til Sigu, har befolkningen mærket forandringerne. Sundhedspersonalet mest af alle, eksempelvis laboratorielæge Emmanuel Ntamugabumwe :

“Jeg har brug for rent vand for at udføre mit arbejde. Det var meget besværligt og dyrt for klinikken and skaffe rent vand før i tiden. I dag er det lige ved hånden, så jeg vil gerne takke alle der har været med til at gøre dette projekt muligt.”

Sigu Sundhedsklinik har formået at reducere mængen af vandbårne sygdomme blandt patienterne, og vandprojektet har også gjort det langt billigere at sikre den fornødne mængde vand til at drive klikikken forsvarligt.

Doctor washing hands at Sigu Health Center

Vandprojektet har været med til at forbedre folkesundheden og hygiejnestandarden i Sigu. Foto: Fairpicture/Fabrice Mbonankira

Vidste du?

  • 2,3 milliarder mennesker har endnu ikke adgang til basale hygiejnefaciliteter. JMP 2021
  • 1 ud af 3 sundhedsklinikker i verden har ingen håndvaskefaciliteter. (WHO 2020)
  • Næsten halvdelen af verdens sundhedsklinikker i udviklingslandene mangler basal adgang til vand. (WHO 2020)
  • 1,8 milliearder mennesker har øget risiko for smitte med COVID-19 og andre smitsomme sygdomme fordi de benytter eller arbejder i en sundhedsklinik uden basal adgang til vand. (WHO 2020)

Læs mere om vand og hygiejne i vores 2020 årsskrift.

Vand og bæredygtig udvikling

Sammen med sine partnere forbedrer Fonden adgang til vand og sanitet for verdens fattigste.