27. Apr. 2023
Med sit ambitiøse seniorprojekt 'Let there be (optimal) light' har Nanna Elizabeth Rosa Kalmar fra Egaa Gymnasium leveret et meget spændende og relevant projekt om vertikalt landbrug.

Ved at anvende vertikalt landbrug kan vandforbruget i forbindelse med fødevareproduktion reduceres med 50%. Men vertikalt landbrug forbruger rigtig meget energi, som bruges til at belyse planterne. Nanna har derfor undersøgt, hvordan man får den mest energieffektive produktion ved at ændre på belysningsperioden.

Nanna fremviser slukket UV lampe

Planterne i Nannas studie kunne nøjes med 7 timers belysning i døgnet for at opnå optimale vækstbetingelser. Foto: ASTRA

Nanna har konkluderet at syv timers om dagen er den optimale lysrate. Hun har opnået mange gode data og er dygtig til at beskrive dem. Det er et meget grundigt studie, og et meget relevant projekt for at reducere klodens CO2 aftryk.

Imponerende projekt

Nanna har foretaget et meget stort studie af de forskningsartikler, der er indenfor området. Det er et meget imponerende arbejde, som efterfølgende er blevet beskrevet i rapporten.

“Under studierne har hun observeret, at det kun er få forskere, der har undersøgt energiforbruget per produceret plantemasse. Nanna har derfor designet og udført forsøg for at undersøge, hvordan man optimere produktionen af plantemasse,” siger Poul Toft Frederiksen, programchef for Forskning

Derfor har en enig jury (bestående af lektor Morten Lykkegaard Christensen, AAU, lektor Kasper Reitzel, SDU og Fondens programchef for forskning, Poul Toft Frederiksen) indstillet Nanna som Danmarks finalist i den internationale konkurrence Stockholm Junior Water Prize.

Fra venstre: Lakserytteren (Rasmus Kolbe), Nanna Kalmar, Anne Bisgaard Christensen og datteren Cecilie Bisgaard.

Nanna skal deltage i Stockholm Junior Water Prize i august 2023. Fra venstre: konferencier Rasmus Kolbe, Nanna Kalmar, Fondens kommunikationsspecialist Anne Bisgaard Christensen og datteren Cecilie Bisgaard, som overrakte præmien. Foto: ASTRA

Én på opleveren venter forude

Stockholm Junior Water Prize finder sted i Stockholm i august. Her kommer Nanna til at være en del af den globale konference, stå over for en international jury og møde unge fra mere end 30 forskellige lande, der også brænder for at finde bæredygtige løsninger med vand.

Fonden ønsker Nanna stort tillykke og ønsker hende held og lykke i Stockholm.

Hvordan er det at deltage i Stockholm Junior Water Prize? from Grundfos Foundation | PDJF on Vimeo.

Forskning og Læring

Fonden støtter naturvidenskabelige og tekniske forsknings- og læringsinitiativer i Danmark.