Der er skruet op for tilliden og ned for kravene i den nye aftale, som Grundfos Fonden og UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, netop har indgået. I alt donerer Grundfos Fonden 7,5 millioner kroner, som UNHCR kan anmode om med blot 24 timers varsel i forbindelse med akutte behov i nye såvel som igangværende konflikter og katastrofer – uden at der stilles krav til afrapportering.
Dermed får UNHCR mulighed for både at reagere hurtigt og dirigere ressourcerne derhen, hvor behovene er størst – også til situationer, som ikke nødvendigvis er i mediernes og offentlighedens søgelys.
En presset økonomisk situation
Aftalen bliver indgået på et kritisk tidspunkt, hvor antallet af mennesker på flugt i verden aldrig har været højere – 124 millioner mennesker. Samtidig står UNHCR, og andre humanitære organisationer, over for en finansieringskrise, der har voldsomme konsekvenser for mennesker på flugt, som UNHCR er sat i verden for at hjælpe og beskytte. Mennesker, der ofte er komplet afhængige af den tilstedeværelse, nødhjælp og beskyttelse, som UNHCR leverer.
Behovet for hurtigt at kunne mobilisere finansiel støtte til ofre for nyopståede konflikter og katastrofer er større end nogensinde før. Livsvigtig humanitær hjælp – såsom adgang til rent vand, lægehjælp og beskyttelse – er blevet kraftigt reduceret eller helt lukket ned i flere lande. Uden ny og fleksibel finansiering til UNHCR’s nødberedskab vil mennesker tvunget på flugt at stå uden basal støtte, når katastrofen rammer nogle af verdens mest sårbare områder.
Første donation er allerede uddelt
UNHCR har allerede identificeret, hvor de første penge skal allokeres hen – nemlig til den akutte indsats i Tchad, der, som naboland til konflikten i Sudan, har taget imod mere end 760.000 sudanesere, der er flygtet fra de blodige kampe i deres hjemland. Konflikten i Sudan har nu stået på i to år og driver fortsat flygtninge over grænsen til Tchad hver eneste dag – langt de fleste af dem kvinder og børn. Det lægger et yderligere pres på et af verdens fattigste lande, som i forvejen er hårdt ramt af ekstreme vejrhændelser, konflikt og økonomisk ustabilitet.

Transitcenter i Tine, Tchad, hvor nyankomne flygtninge modtager akut nødhjælp såsom mad, vand, husly og lægehjælp. Foto: UNHCR
Bevillingen hjælper UNHCR med at opretholde dele af den mest kritiske nødhjælp. Midlerne kan blandt andet sikre akut vandforsyning til ca. 200.000 sudanesiske flygtninge i Tchad. Det gør en kæmpe forskel i en situation, hvor kun 14% af den nødvendige finansiering til nødhjælpsarbejdet i Tchad er på plads.
En nytænkende model
Med denne nytænkende, tillidsbaserede støttemodel går Grundfos Fonden forrest for at styrke en vigtig filantropisk praksis. Den hurtige og fleksible støtte gennem katastrofehjælpspartnerskabet er et kritisk supplement til de længevarende strategiske partnerskaber, som fonden i forvejen har med UNHCR.
Både UNHCR og Grundfos Fonden håber og tror på, at aftalen er mere end blot en donation. Den kan forhåbentlig bidrage til at fremme en måde at tænke filantropi på, hvor tillid og handlekraft er endnu mere i fokus, når de humanitære kriser rammer.

Flygtningebosættelsen Aboutengue, som ligger i det østlige Tchad nær grænsen til Sudan, er en af flere lejre oprettet for at huse flygtninge fra konflikten i Sudan. Foto: UNHCR