Sammen med NGO'en WaterAid har vi skaffet adgang til rent vand til over 75.000. Heraf har 57.000 fået adgang via soldrevne vandsystemer i 2016-2019.

Memba og Mossuril distrikterne ligger Nampula-provinsen i det nordøstlige Mozambique ved Mozambique-kanalens kyst. 7 ud af 10 i disse to distrikter har ikke adgang til rent og sikkert drikkevand.

Beboerne i området henter i dag det meste af deres drikkevand i floder op til tre timers gang fra deres bolig. Flodvandet deler de bl.a. med kvæg og vilde dyr, og vandet er derfor af meget tvivlsom kvalitet. Manglen på drikkevand er ødelæggende for udviklingen, da vand og sanitet er et vigtigt grundlag for alle andre aspekter af udvikling – sundhed, uddannelse, børnedødelighed, økonomisk produktivitet, ligestilling og meget andet.

Vandprojektet er delvist finansieret af Poul Due Jensens Fond gennem en donation på 3 millioner kroner, og projektet implementeres af fondens strategiske partner, WaterAid.

Projektets status

Cecilia henter vand fra Tropenes soldrevne vandsystem, som er langt bedre end landsbyens gamle vandpumpe. Før måtte Cecilias børn ofte skippe skolen for at hente vand, men det er ikke længere nødvendigt nu hvor der er adgang tæt på hjemmet. Foto: WaterAid/Arao José Valoi

Lokale fora for vand og sanitet (WASH Fora) er etableret og fungerer i begge distrikter. I Memba er der 27 medlemmer fra regeringsrepræsentanter, lokale ledere og civilsamfundsorganisationer, mens der i Mossuril er 30 medlemmer.

I Memba, har man blandt andet diskuteret udbrud af diarré i to landsbyer, saltindhold i drikkevandet generelt og problemer med manglende sanitære løsninger i tre landsbyer, hvor indbyggerne besørger i det fri. Det blev anbefalet at de lokale ledere i aktivt promoverer hygiejne og sanitetsundervisning for at få stoppet denne adfærd og dermed forbedre folkesundheden.

Fra august 2018 har 3.000 indbyggere i den første landsby i Memba, Tropene, adgang til rent og sikkert drikkevand.

I Mossuril har man diskuteret problemer med mangel på uddannede teknikere og bedt WaterAid hjælpe med at få uddannet flere.

Forhindringer og forsinkelser

Forarbejdet til vandsystemerne i Memba afslørede at der er mindre grundvand end oprindeligt antaget og at de 12 planlagte boringer ville komme færre til gode end planlagt. Derfor er der nu indregnet to boringer per vandsystem, men det kan variere når konstruktionsfasen går i gang. Eksempelvis kan man nogle steder løse problemet ved at lave en ‘bredere’ boring i stedet for to ‘smalle’.

 

Rent drikkevand

Sammen med sine strategiske partnere bringer Poul Due Jensens Fond rent drikkevand til verdens fattigste.

Kenya Refugee Alliance

Samarbejdspartner

UNHCR, PlanBørnefonden

Katastrofe
hjælp

Samarbejdspartner

Water Mission, Kirkens Nødhjelp (Norwegian Church Aid), WaterAid, Practical Action, Oxfam GB, UNICEF Danmark

Project Flow

Samarbejdspartner

UNHCR

100 pumper til 100 landsbyer

Samarbejdspartner

Sunlit Future

Vand til Kigoma-regionen

Samarbejdspartner

UNICEF Danmark

Vand og sanitet i Gambella (SunWASH)

Samarbejdspartner

PlanBørnefonden

Fremtidens vandsikrede byer

Samarbejdspartner

C40

Nabolandsbyer til Nyarugusu

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent vand til Sydøstasien

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent og sikkert drikkevand til Nepal

Samarbejdspartner

Oxfam GB

Kenya 23 – næste skridt

Samarbejdspartner

Water Mission

Rent vand og sanitet i Togo

Samarbejdspartner

PlanBørnefonden

Rent vand til Burundi (afsluttet)

Samarbejdspartner

Kirkens Nødhjelp (Norwegian Church Aid)

Zeze Tanzania

Samarbejdspartner

Water Mission

Sikkert vand til Malawi

Samarbejdspartner

Practical Action

Nyarugusu flygtningelejr

Samarbejdspartner

Water Mission