10. Jun. 2020
I 2022 er det 100 år siden at Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik. Derfor har Niels Bohr Instituttet taget initiativ til at gøre 2022 til et nationalt videnskabsår, samt at fejringen af jubilæet i 2022 skal skydes i gang med en TV 2-julekalender allerede i december 2021. Poul Due Jensens Fond er en af fire store fonde, som bakker op om projektet med fondsmidler.

Fælles for fondene er et ønske om at fremme interessen og nysgerrigheden for naturvidenskab hos børn og unge. Det er også tilfældet hos Poul Due Jensens Fond, som blandt andet støtter Naturvidenskabernes Hus og det nationale naturfagscenter i Danmark, Astra.

Vi støtter allerede en række aktiviteter og samarbejder, der fremmer naturvidenskab i skoler og gymnasier, men vi håber at vi med denne satsning også kan drysse lidt af naturvidenskabens tryllestøv helt ind på sofabordet, når Danmarks børnefamilier samles for at følge med i julekalenderen, forklarer fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted, Poul Due Jensens Fond.

Poul Due Jensens Fond har bidraget med 7,5 millioner. De øvrige fonde, som deltager, er Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden (Velux) samt Bitten & Mads Clausens Fond (Danfoss).

Et univers af aktiviteter

TV 2-julekalenderen, som skal være med til at igangsætte videnskabsåret, skal skabe et univers af mange andre aktiviteter som digitalt indhold, projekter, udstillinger og fællesskaber for børn og voksne, som rækker langt ind i 2022.

– Det bliver en ny måde at formidle naturvidenskab på, som Niels Bohr Instituttet sammen med TV 2 og Nordisk Film Production tager i brug og fører ud i livet. Niels Bohr Institutets håb er at skabe opmærksomhed om og vække interesse for naturvidenskaben, for selvom den er en naturlig del af vores hverdag, har de fleste børn, unge og voksne til gode at opdage, hvor stor en indflydelse naturvidenskaben rent faktisk har på vores daglige liv, siger institutleder ved Niels Bohr Institutet professor Jan W. Thomsen.

Det er Nordisk Film Production, der skal producere julekalenderen til TV 2.

– Dette historiske samarbejde muliggør udvikling og produktion af et særdeles ambitiøst juleeventyr fortalt i 24 afsnit. I Nordisk Film Production er vi allerede i gang med forberedelserne til indspilningen, og i samarbejde med Niels Bohr Institutet og TV 2 glæder vi os til at præsentere en medrivende historie sat i naturvidenskabens forunderlige verden, siger Trine Hjortkjær Thomsen, producer i Nordisk Film Production.

Unikt samarbejde

– Det er et utroligt spændende og unikt samarbejde, som vi er meget glade for at være med i. På TV 2 har vi en stærk tradition for at lave julekalendere, der ikke kun samler familierne, men også fortæller historier, der engagerer. Med dette samarbejde kan vi både vise en skøn julekalender og være med til at sætte fokus på naturvidenskaben sammen med stærke partnere. Det er public service i sin fineste form, siger Katrine Vogelsang, TV 2s fiktionschef.

Gruppebiillede fra Kometernes Jul.

Gruppebillede fra optagelserne til ‘Kometernes Jul’. Fra venstre er det Martin Greis-Rosenthal, Bertil Smith, Shireen Noor Rasool og Søs Egelind, der alle medvirker i TV 2s nye familiejulekalender ‘Kometernes jul’, der har premiere i 2021. Foto: Chr. Geisnæs/TV 2

Forskning og Læring

Fonden støtter initiativer og projekter der fremmer forskning og læring inden fro teknik og naturvidenskab.