17. Jan. 2019
Tropene er den første landsby i Mozambique som kan nyde godt af fondens samarbejde med den britiske NGO WaterAid om at sikre rent vand til 75.000. Nu kan de første 3.000 mennesker mærke forskellen i det daglige. Foto: WaterAid/Arao José Valoi

Rent drikkevand har altid været en udfordring for beboerne i den afsidesliggende landsby Tropene i det nordlige Mozambique, som indtil for ganske nylig måtte gå langt for at hente vand i Ritopene-floden. Kvinder og børn trodsede mange farer på vejen, og det er ikke så længe siden at en af indbyggerne blev bidt af en slange ved floden.

For et par år siden fik landsbyen installeret en håndpumpe. Men pumpen var både for lille og for langsom til at opfylde behovet hos de 3.000 mennesker i landsbyen. Ricardo José , WaterAid’s Rural Programme Manager, observerede at det som regel tog over 5 timer for folk at hente vand ved pumpen, og det ubehagelige valg stod derfor mellem at risikere skader og vandbårne sygdomme ved at drikke vand fra floden eller at spilde mange timer i køen til håndpumpen.

Maj 2018: Vand i spandevis. Timelange køer ved håndpumpen i Tropene. Foto: WaterAid/Chileshe Chanda

Klimaforandringer rammer hårdt

Projektet har ikke været let at realisere. I begyndelsen af 2018 blev det nordlige Mozambique ramt af nogle af de værste storme i mands minde. Uvejret og den følgende stormflod, som eksperter mener skyldes klimaforandringer, overraskede aller og skabte kaos og ødelæggelse. Blandt andet var det næsten umuligt at komme til Tropene ad de ødelagte veje.

Vandspejlet blev også hævet på grund af stormene, hvilket gjorde det umuligt at få en nøjagtig måling af højden i månedsvis. Det betød at projektet blev meget forsinket i forhold til den oprindelige plan. Den usikkerhed som er skabt af klimaforandringerne har stor indflydelse på arbejdet i vandsektoren. Derfor må alle indarbejde såkaldt climate resilience i aktiviteterne for at sikre langtidsholdbare resultater.

Alle bidrager til langsigtede forandringer

Forandringer skal være bæredygtige. Det er vigtigt, at de installationer vi bygger kan holde længe, og selvom soldrevne vandsystemer har relativt små driftsomkostninger, kommer der en dag hvor noget skal udskiftes eller repareres. Derfor er indbyggerne i Tropene og de andre lokalsamfund som WaterAid samarbejder med, forpligtet til at betale for deres vandforbrug og bidrage til den opsparing som skal sikre vandsystemets vedligehold i lang tid efter projektet er afsluttet.

Udfordringen i små samfund som Tropene er at finde den rette pris, så man både sikrer at vandet reelt er tilgængeligt for indbyggerne, men også at indkomsten kan dække udgifterne i fremtiden. WaterAid samarbejder med lokalsamfund som Tropene om at vælge medlemmer til den lokale vandkomité og at træne disse så de forstår hvad det vil koste at drive deres vandsystem på den lange bane. Vandkomitéen bliver på den måde klædt på til at samarbejde med de lokale myndigheder og eventuelle leverandører om at fastsætte en fair pris for vand i netop deres landsby.

Det er vigtigt arbejde, og det er især vigtigt at det er lokalt drevet, mener Ancha, der er nyvalgt medlem af Tropene Vandkomité: “Vandprojektet bidrager til en langt højere levestandard her i Tropene, så jeg er meget stolt af mit arbejde i vandkomiteen.”

Ancha hygger sig med sine døtre i Tropene. Takket være vandprojektet og Anchas engagement i vandkomitéen kan pigerne vokse op med adgang til rent drikkevand. Foto: WaterAid/Chileshe Chanda

WaterAid og Poul Due Jensens Fond er sammen om at nå helt ud

I Tropene er der nu en stabil og pålidelig vandforsyning, og lokale ledere som Ancha bidrager til at planlægge driften fremadrettet. Det soldrevne vandsystem er det første af i alt 12 planlagte systemer, som Fonden og WaterAid er sammen om at bygge i distrikterne Memba og Mossuril.

Sammenlagt er det planen at nå ud til 75.000 i Mozambique gennem vores fælles program Rent vand til Mozambique.

Artiklen er skrevet af WaterAid (Mark Whittaker) og oversat til dansk af Poul Due Jensens Fond. Foto allerøverst: WaterAid/Arao José Valoi